Direktlänk till inlägg 1 februari 2016

Vegan, Vegetarian, Kött osv

Av Maria - 1 februari 2016 15:39

Veganskt?

 

Det finns skäl varför man väljer veganskt. En del tänker på sina religiösa skäl, andra tänker på hälsa och miljö. Men många väljer veganskt för att få en varierade måltid.

Det är väldigt viktigt att man ser till att få i sig vissa näringsämnen, vitaminer och mineraler genom den veganska kostan. Som vegan kan du även behöva komplettera med kosttillskott.

Istället för kött, fisk och kyckling..

 

För att må så bra och ha så bra hälsa som möjligt är det viktigt att äta mat som innehåller samma näring som kött, fisk och ägg. Det är mineralerna järn, zink och selen som är bra att få i sig som vegan, även vitaminerna B12 och D. Baljväxter som bönor, ärtor och linser innerhåller protein exakt likadant som kött och är bra att äta istället. Nötter, frön, torkad frukt, grönsaker och olja är också bra i en vegansk kost.

Istället för baljväxter kan du också välja produkter av sojaprotein eller quorn. Quorn är gjord av svamp och liknar kyckling eller skaldjur. Det har bra med fiber och innehåller mycket protein och zink.

Sojabönan har också  bra utav protein, kolhydrater, kostfiber, många B-vitaminer. Dock kan man inte få i sig vitamin B-12 av sojabönan eller varken kalcium. Sojabönan används för att producera till exempel sojamjölk, sojamjöl, sojakött osv. Därför innehåller sojabönan av mer fett än övriga baljväxter.

 

 


Vitaminer och mineraler

 

Om man äter mycket vegansk mat får man i sig mycket av vitamin A, E, K, C, folat och betakaroten, och vissa mineraler som kalium och magnesium. Dock så försämras upptaget av järn och zink. Kroppen har svårare att ta upp  järn som finns i den veganska kosten än det järn som finns i kött. Däremot om man äter mer av vitamin C till varje måltid fungerar upptaget av järn bättre. Vitamin C finns i citrusfrukter.

Som vegan måste man äta mer av fullkorns produkter för att få tillräckligt med zink. Däremot får man inte i sig lika mycket av selen, kalcium, vitamin D och B12 som vegan. Så det är en del man bör tänka lite extra på för att få i sig de som kroppen behöver.

 

Protein

 

Proteiner är kroppens byggstenar och det är viktigt att få i sig ordentligt med protein. För att det är även musklerna/skelettet som består av protein och då behöver de för att vara starkt. För en vegan är det inte så svårt att få i sig protein, det finns protein i baljväxter, fullkornsprodukter, nötter och frön osv. Förutom protein innehåller dessa produkter många andra viktiga näringsämnen. Det är inte lika lätt för kroppen att ta upp protein som finns i vegetarisk mat jämfört med det protein som finns i kött, fisk, ägg och mjölk osv. Därför behöver veganer äta en större mängd proteinrika livsmedel.

Fett och fettsyror

Veganer får ofta i sig mindre utav fett, både nyttigt och onyttigt fett. Som vegan så utesluts fisk ur kosten och då kan man inte få i sig av de nyttiga fettsyror med omega 3 som finns i fisk.

Kolhydrat

Kolhydrater är de näringsämnet som ger oss extra mycket energi. Fullkornsprodukter, baljväxter, rotfrukter, grönsaker, frukt och bär är bra att få i sig i kosten eftersom det innehåller mycket näring.

 

Vitaminer, mineraler och kostfiber i frukt och grönt

 

Grönsaker och frukt är vitaminer och mineraler innehåller dessutom kostfiber. Därför är det bra att äta varierat av frukt och grönsaker.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 1 februari 2016 15:54

Några ekologiskt mat märken   Detta är Svanen, deras vision är ett hållbart samhälle och dem bidrar genom miljömärkningar till en hållbar konsumtion. Svanen arbetar för en hållbar produktion.     Detta är Bra Miljöval, deras vision är ett...

Av Maria - 1 februari 2016 15:49

Det är jätte bra att allt fler vill vara hälsosamma och äta mer grönsaker och tänka mer på miljön. Men det är faktiskt inte hälsosamt att bara äta grönsaker och utesluta viktiga näringsämnen ur sin kost. Det är alltid bra att äta grönsaker och specie...

Av Maria - 1 februari 2016 15:45

Varför inte äta kött?   Det är naturligt att äta kött. Människor har alltid ätit kött. Varför inte välja med hänsyn till djur, hälsa och miljö? Många äter kött för att det är gott. Men vegetarisk mat är också gott. Bara för att något är gott ...

Av Maria - 11 januari 2016 18:49

Veganskt?   Det finns skäl varför man väljer veganskt. En del tänker på sina religiösa skäl, andra tänker på hälsa och miljö. Men många väljer veganskt för att få en varierade måltid. Det är väldigt viktigt att man ser till att få i sig vissa ...

Av Maria - 11 januari 2016 14:19

All den mat vi äter påverkar miljön på något sätt. Som till exempel när vi odlar maten så används ofta bekämpningsmedel som minskar antalet växt- och djurarter och stör balansen i naturen. Anva&...

Presentation


Läs & Njut om veganskt, vegetariskt, ekologiskt,osv.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards