Direktlänk till inlägg 11 januari 2016

Varför skall man välja EKO?

Av Maria - 11 januari 2016 14:19

All den mat vi äter påverkar miljön på något sätt.

Som till exempel när vi odlar maten så används ofta bekämpningsmedel som minskar antalet växt- och djurarter och stör balansen i naturen. Användning av konstgödsel som kan orsaka övergödning av hav, sjöar och vattendrag. Energiförbrukningen är ett annat problem eftersom det krävs mycket energi för livsmedelsproduktion, vilket får konsekvenser för miljön. Användningen utav fossila bränslen till arbetsmaskiner, livsmedels- transporter och i framställningsprocessen bidrar också till en ökad klimatpåverkan, försurning och övergödning. Enligt FAO (FN:s jordbruksorganisation) står livsmedelssektorn för 30 procent av utsläppen av växthusgaser.


Ett stort problem är att vi över förbrukar de snåla naturresurser vi har i dag.Vi som lever i den industrialiserade delen av världen motsvarar en femtedel av människorna på jorden men vi förbrukar så mycket som fyra femtedelar av jordens naturresurser. Om alla människor i hela världen skulle använda lika mycket naturresurser per person som vi i Sverige gör, så skulle inte naturen räcka till. För varje medelsvensk så måste tre personer i världen nöja sig med en femtedel av de resurser vi använder för att vi ska hålla oss inom naturens “ramar”. Detta kallar man inte hållbar utveckling!

 

För att kunna försörja framtidens generationer så måste vi se vår förbrukning och vårda naturensresurser så att inte miljön förstörs. Ett sätt är genom ett odla och producera maten på jordbruken på ett nyttigare sätt  för att naturen skall må bra, genom att då ha det ekologiska, där större hänsyn är till naturens egna processer.


Växelbruk och kretslopp i ekologiskt lantbruk

En utmärkande egenskap eller kännetecken som visar ekologiskt jordbruk är växelbruk. Växelbruks metoden är att man skiftar säd/spannmål/grödorna för att förhindra att ogräs, sjukdomar och skadedjur får fäste. För att bevara markens bördighet ingår vall och ärtväxter i växelbruket eftersom de binder näringsämnet kväve. (Kväve är en grundläggande ingrediens i aminosyror som bygger upp alla proteiner. Även en andel av atmosfären består av kvävgas. Käven måste bearbetas till en löslig form, det görs via kvävets kretslopp som sker i marken. Som sedan växter och djur äter och kan få i sig kväve via kosten).

 

Stallgödsel är också en viktig del i ekologiska jordbruk och som sluter kretsloppet. För att bekämpa ogräs och skadedjur så kan biologisk bekämpning användas, det innebär att naturliga fiender tillförs som kan vara insekter eller växter. De ekologiska bönderna sammasäller många bondegenerationers kunskap med moderna brukningsmetoder.

 

För att få en bra utveckling vad ska man göra då?

  • Köpa ekologiska matvaror.

Minskar då påverkan på miljön genom naturliga odlingsprosecer.

 

  • Ät mer grönsaker, frukt och minska på kött.

Kött tar mycket användning av energi när an producerar den. Om man äter minskar på att äta kött så sparar man på energin.

Ät frukt och grönt i säsong så minskar transporterna och energianvändningen.

 

  • Vid köp av mat välj svenskt producerat.

minskar transporter av andra länders mat produktion.

 

  • Kasta minder mat.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 1 februari 2016 15:54

Några ekologiskt mat märken   Detta är Svanen, deras vision är ett hållbart samhälle och dem bidrar genom miljömärkningar till en hållbar konsumtion. Svanen arbetar för en hållbar produktion.     Detta är Bra Miljöval, deras vision är ett...

Av Maria - 1 februari 2016 15:49

Det är jätte bra att allt fler vill vara hälsosamma och äta mer grönsaker och tänka mer på miljön. Men det är faktiskt inte hälsosamt att bara äta grönsaker och utesluta viktiga näringsämnen ur sin kost. Det är alltid bra att äta grönsaker och specie...

Av Maria - 1 februari 2016 15:45

Varför inte äta kött?   Det är naturligt att äta kött. Människor har alltid ätit kött. Varför inte välja med hänsyn till djur, hälsa och miljö? Många äter kött för att det är gott. Men vegetarisk mat är också gott. Bara för att något är gott ...

Av Maria - 1 februari 2016 15:39

Veganskt?   Det finns skäl varför man väljer veganskt. En del tänker på sina religiösa skäl, andra tänker på hälsa och miljö. Men många väljer veganskt för att få en varierade måltid. Det är väldigt viktigt att man ser till att få i sig vissa ...

Av Maria - 11 januari 2016 18:49

Veganskt?   Det finns skäl varför man väljer veganskt. En del tänker på sina religiösa skäl, andra tänker på hälsa och miljö. Men många väljer veganskt för att få en varierade måltid. Det är väldigt viktigt att man ser till att få i sig vissa ...

Presentation


Läs & Njut om veganskt, vegetariskt, ekologiskt,osv.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Januari 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards